Hakomi gesprekstherapie

Het woord Hakomi betekent: "wie ben ik in al deze werelden" en is een oud Hopi Indiaans woord.

De methode is al in de jaren '70 ontwikkeld door de Amerikaan Ron Kurtz. Al in die tijd is mindfulness ingezet om tijdens een sessie beter op te kunnen merken en te voelen wat er bij je zelf gebeurt. De methode is zeer bekend en wordt onderwezen in de USA, Australië, Nieuw Zeeland en bij ons direct over de grens: Duitsland. Ik ben in Nederland één van de zeer weinigen die deze methode toepast.

Hakomi is een zogenaamde somatische methode, d.w.z. dat er niet alleen gepraat wordt, maar dat het lichaam gezien wordt als een bron van informatie die herinneringen, opvattingen weergeeft en opslaat. Je lichaam geeft ook toegang geeft tot deze opvattingen. Het gaat dus niet alleen om het praten, om het verhaal zelf, maar ook om de verhalenverteller; hoe je het verhaal vertelt en wat daarbij gebeurt.

Tijdens gesprekken en kleine testjes, bijvoorbeeld door een beweging te herhalen, kunnen we samen denk- en zienswijzen ontdekken. We gaan na waar die vandaan komen; wat zijn de onderliggende opvattingen, zgn "core beliefs". Deze zijn meestal in het verleden nodig geweest, aangeleerd, ingeprent en gebruikt, maar nu kunnen ze achterhaald zijn en in de weg staan.

Ook bij deze vorm van therapie volg ik en ben ik attent op wat zich voordoet. Verdere uitgangspunten van Hakomi: